Lansare Dumitru Crudu la Republica
De multe ori uităm sau ignorăm cât de valoroși sunt oamenii de lângă noi. Dacă sunteți deja pe deschide.md știți cel puțin că Dumitru Crudu este editorialist. Ca să nu fiu nevoit să-l prezint, redau mai jos biografia lui din cel mai recent volum de povestiri, editat la editura Univers din București:
„Dumitru Crudu (născut în 1967, la Flutura, în Republica Moldova) este prozator, dramaturg, poet, publicist. Și‑a făcut studiile universitare în Filologie la Chișinău, Tbilisi, Brașov și Sibiu. A lansat în 1998 împreună cu Marius Ianuș Manifestul Fracturismului în ziarul „Monitorul de Brașov“. A debutat editorial în 1994, cu volumul de poezie Falsul Dimitrie. A continuat să publice poezie, cele mai recente apariții fiind La revedere, tată (2015) și Strigătele de sub apă (2015). Printre cărțile sale se numără romanele Măcel în Georgia (2008), Oameni din Chişinău (2011), Un american la Chişinău (2013). Romanul Un american la Chişinău a câştigat Premiul de Proză al Filialei Chişinău a Uniunii Scriitorilor din România pe 2013. A scris peste douăzeci de piese de teatru, după care au fost realizate peste treizeci de spectacole și filme în Republica Moldova, România, Italia, Germania, Haiti, Camerun, Suedia, Franţa, Bulgaria. Multe dintre poeziile, piesele de teatru și povestirile sale au fost traduse în cehă, germană, rusă, italiană, franceză, engleză, catalană, suedeză, olandeză şi au apărut în antologii şi în reviste. A obținut numeroase premii pentru cărțile sale și pentru spectacole realizate după piese de teatru scrise de el, atât în România, cât și în Republica Moldova”.
O parte din textele publicate în Salutări lui Troțki au apărut într-o primă formă pe deschide.md, inclusiv povestirea care dă titlul volumului. E un experiment ciudat, am putea spune. Pentru că, apărute pe site, textele păreau foarte în temă cu ce se întâmpla în zilele respective. Când le vedem în volumul de proză – nu par să fi pierdut nimic din prospețime, din contra. Probabil așa se întâmpla și la începutul secolului XX când mulți mari scriitori își publicau romanele ca foiletoane prin reviste.
Salutări lui Troțki a fost deja lansat la București, unde a fost primit foarte bine. Astăzi se va lansa la Chișinău, în cadrul cenaclului Republica al Bibliotecii Naționale, pe terasa Uniunii Scriitorilor (31 august 98). Va fi prezentat de Nina Corcinschi și Aliona Grati. Moderator al cenaclului – Moni Stănilă. Vă așteptăm, după asta veți avea ocazia să spuneți că ați ieșit la terasă cu scriitorul și editorialistul Dumitru Crudu!
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md