Lovitură pentru Moldovagaz. Amendamentul Furdui va fi anulat
Guvernul Streleţ va susţine iniţiativa legislativă a preşedintelui Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe Ştefan Creangă, care a propus anularea unui amendament la articolul 4 al Legii cu privire la gaze naturale.
Este vorba de un amendament votat în iulie 2014, de Parlament, la propunerea deputatului liberal-democrat Semion Furdui prin care în articolul 4 la noţiunea „transport al gazelor naturale”, după cuvintele „fără a se include furnizarea” s-au introdus cuvintele „şi serviciile de transportare internaţională a gazelor naturale în regim de tranzit”.
În urma acestei decizii a deputaţilor din coaliţia de la guvernare toate costurile de transport au fost incluse în tarif, ceea ce a dus la creşterea de circa 16 ori a acestuia.
„Această completare (promovată de Semion Furdui n.r.) contravine principiilor stabilite în Directiva UE 2003/55/CE cu privire la piaţa internă de gaze, conform căreia accesul la reţeaua de transport a gazelor, inclusiv la interconectori, pentru transportul fluxurilor transfrontaliere este reglementat, dar nu negociat”, îşi argumentează iniţiativa Ştefan Creangă.
Potrivit deputatului după intrarea în vigoare a "amendamentului Furdui" au apărut divergenţe între normele legale. În plus prin noua prevedere Republica Moldova încalcă prevederile Tratatului de Constituire a Comunităţii Energetice, prin care ţara noastră s-a angajat să transpună acquis-ul comunitar în domeniul electroenergetic, gazier, mediu, regenerabile, concurenţă, produse petroliere şi statistică.
Exdirectorul ANRE, Victor Parlicov a avertizat încă anul trecut că această modificare este în contradicţie cu normele UE şi la baza ei s-au luat anumite prevederi din legislaţia CSI.
„În directivele europene nu există nici o separare pe concepte de „transport” şi „tranzit”. La ei toate punctele de livrare a gazelor sunt incluse într-o poziţie - „transportare”. Directivele europene la direct interzic discriminarea furnizorilor sau a clienţilor pe baza criteriilor de „utilizatori externi” sau „interni”, precum şi „punctul final de acces la gaze naturale", preciza Parlicov.
Fostul director ANRE a spus că cele 20-30 de milioane de dolari, venituri din tranzitul de gaze rămân la Moldovagaz, care le foloseşte după bunul plac, iar anularea acestui amendament ar permite reducerea tarifului de transport cu circa 300 de lei pentru o mie de metri cubi.
Alexandru Gusev, preşedintele Moldovagaz a declarat că banii proveniţi din tranzit sunt necesari pentru a acoperi costurile de transport a gazelor de tranzit, pentru întreţinerea, reparaţia şi modernizarea conductelor magistrale.
sursa: Mold-street.com
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md