Experții despre jocul leului și culisele din spatele lui
Fostul președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, susține că guvernarea încearcă să astupe găurile din bugetul de stat prin deprecierea treptată a monedei naționale.
Pe pagina sa de Facebook, Ioniță scrie că deprecierea leului este o decizie deliberată a guvernării, deoarece aceasta este unica soluție pentru a acumula mijloace suplimentare în bugetul de stat.
„Ei vor permite în continuare deprecierea ușoară a leului, pentru a astupa găurile bugetare. Altfel spus bugetul public național se va executa din contul, deprecierii valutei, creșterii prețurilor și sărăcirii populației. Noi prin deprecierea valutei deja suntem taxați suplimentar prin „inflație - ca impozit ascuns", scrie Ioniță.
Fostul deputat mai menționează că nivelul de comoditate pentru un dolar american este 23 - 25 de lei, acest lucru asigurând nivelul de „confort" a guvernării și „limita răbdării" a cetățenilor.
„Acest proces riscă să iasă de sub control. În lipsa unui acord cu FMI, compromiterea totală a actului guvernării, lipsa de încredere în valuta națională, reducerea în continuare a consumului populației, imposibilitatea colectării banilor la bugetul de stat, poate declanșa un proces necontrolat de criză economică. În acest caz prognoza Primului Ministru de 40 lei/USD va deveni ușor, ușor realitate. Inflația și cursul valutar sunt niște fenomene economice foarte periculoase. Inițial te bucuri ca îți oferă bani "gratis" în buget, dar foarte repede bucuria se transformă în scârbă. Nu e bine să te joci cu focul pe un butoi plin cu benzină”, mai spune Veaceslav Ioniță.
Directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, a declarat pentru Deschide.MD, că dacă deprecierea leului este controlată de BNM, atunci acesta este un joc foarte periculos.
„Pe termen scurt pot apărea efecte pozitive din câștigul de pe urma creșterii cursului valutar. Cei care manipulează cu acest lucru vor fi taxați însă de efectele negative pe termen lung, care ar putea apărea în urma deprecierii leului”, a declarat Chircă
Deschide.MD, amintește că directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, a declarat anterior că „pronosticul” prim-ministrului, Valeriu Streleț, este unul exagerat însă nu imposibil, în cazul unei destabilizări a economiei Republicii Moldova.
De asemenea și doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache, a publicat o analiză a situației economico-financiare din Republica Moldova, care duce spre deprecierea leului față de valutele de referință, iar în situații de extreme, un dolar american ar putea ajunge la 28 de lei.
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md