FLASH // Bugetul de stat 2016, votat în prima și a doua lectură
Parlamentul a votat cu majoritatea voturilor proiectul de lege a Bugetului de stat pentru anul 2016 în două lecturi. Documentul a fost susținut de 55 de deputați. Reprezentanții PLDM, PSRM și PCRM au votat împotrivă, considerând că documentul ar fi pregătit prost.
Bugetul prevede veniturile în mărime de 31,378 miliarde lei, în timp ce cheltuielile sunt preconizate la suma de aproape 35,561 miliarde. Astfel, deficitul bugetului va fi în mărimea de 4,183 miliarde lei.
Potrivit ministrului finanțelor, Octavian Armașu, „acest buget poate fi numit drept unul al depășirii”.
„Este un buget prin care noi vrem să depășim criza. Vrem să depășim situația când statul este plin de datorii și nu-și poate onora obligațiunile față de agenții economici. Acest plan poate fi realizat în timp cât se poate de scurt”, a declarat el.
Vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, s-a arătat nemulțumit de faptul că adoptarea bugetului s-a tărăgănat atât de mult.
„Bugetul pentru prima dată a fost aprobat cu așa o întârziere. De fapt, nu există buget real, fiindcă cifrele prezentate se bazează pe politici bugetar fiscale pe care deputații nu le-au acceptat. Este făcut totul invers. Este un buget aprobat pe prognoze economice relative pe o perioadă de 5-6 luni. În câteva luni va trebui să fie modificat. Este oare aceasta un proces responsabil de elaborare a bugetului? Nu cred, mai degrabă este un trolling”, susține el.
Potrivit documentului, veniturile bugetului public național estimate pentru 2016 constituie circa 48 512,4 mil. lei, respectiv cu 11% mai mult faţă de bugetul executat în anul 2015, având o pondere în PIB de 36,3% (cu 0,5 p.p. mai mult decât în anul 2015).
Încasările veniturilor bugetului de stat vor deține 64,7 % și vor însuma 31 378,9 mil. lei. În comparație cu bugetul executat în 2015, aceste venituri vor crește cu 3 340,6 mil.lei sau cu 11,9 la sută.
De asemenea, veniturile bugetului de stat vor fi asigurate din granturi externe, care vor deține circa 7,8 la sută (3 800,8 mil. lei). Granturile destinate suportului bugetar în proporție de 94,3% vor constitui granturi europene.
În ceea ce privește cheltuielile din bugetul de stat, acestea se estimează la 52 784,4 mil.lei, fiind în creștere cu 6 321,3 mil. lei faţă de anul 2015 și vor fi alocate pentru asigurarea implementării priorităţilor de politici din Programul de activitate al Guvernului şi documentele de politici naţionale şi sectoriale.
Comparativ cu anul 2015, toate componentele bugetului public naţional din anul curent vor fi în creștere, respectiv, cheltuielile bugetului de stat se vor majora cu 17,1%, cheltuielile fondurilor asigurării obligatorie de asistenţă medicală - cu 13,3%, cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat - cu 11,2%, iar ale bugetelor locale - cu 2,7%.
Din totalul cheltuielilor publice, un volum important va fi repartizat pentru protecția socială și va constitui – 32,9%, sau 13% din PIB, pentru învățământ - 17,5%, pentru sănătate - 12,8%.
Valoarea deficitului bugetului public național pentru anul 2016 a fost planificat în sumă de 4 272,0 mil. lei sau 3,2% din PIB, care va fi acoperit din surse interne şi externe, inclusiv prin emisiuni şi răscumpărări de valori mobiliare de stat, valorificarea împrumuturilor pentru finanţarea proiectelor din surse externe şi pentru susţinerea bugetului, vânzarea şi privatizarea bunurilor proprietate publică, precum şi din mijloacele din solduri la conturile bugetelor componente ale bugetului public național.
Pentru a intra în vigoare, documentul urmează să fie adoptat în a treia lectură.
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md