FMI aruncă BOMBA//BNM a CREDITAT băncile lui SHOR cu 3 miliarde lei
Situația de la Banca de Economii și Banca Socială este dificilă a lăsat să se înțeleagă FMI în raportul de țară publicat ieri.
FMI susține că pe 28-30 noiembrie BNM a instituit administrare specială la Banca de Economii și Banca Socială, suspectată de afilierea cu BEM. “Intervenția BNM a fost dictată de faptul că cele două instituții au furnizat informație incompletă băncii centrale și că sunt suspectate de tranzacții dubioase”.
Fondul afimă că BNM a acordat Băncii de Economii și Băncii Sociale un împrumut de urgență în sumă de 3,50% din PIB, ceea ce e echivalent cu circa 3 miliarde de lei.
Fondul afirmă că Banca de Economii și Banca Socială își vor onora obligațiunile față de deponenții cu plasamente de până la jumătate de milion de lei, dar și față de entitățile publice.
În urma situației create acest lucru presupune și sprijinul și către alte bănci din afara grupului BEM, care s-ar fi confruntat cu dificultăți ca urmare a expunerilor mari. Situația este monitorizată îndeaproape”, mai spune FMI.
Fmi explică și erodarea masivă a rezervelor Băncii Naționale a Moldovei afirmând că de la sfârșitul lunii octombrie BNM a pierdut 324 mil. USD din rezervele valutare, iar 2/3 din sumă a fost direcționată pentru susținerea Băncii de Economii și Băncii Sociale.
Am încercat să obținem un comentariu de la BNM cu privire la creditul acordat Băncii de Economii și Băncii Sociale, dar până la publicarea materialului nimeni de la BNM nu a răspuns la telefon.
Sursele deschide.md au comunicat la începutul lunii decembrie ca BNM a creditat Banca de Economii și Banca Socială cu circa 3 miliarde de lei însă nu am putut obține un răspuns oficial de la banca centrală. Acum însă FMI confirmă informația furnizată de sursele portalului.
La 1 decembrie Banca Națională a Moldovei a decis să instituie administrare specială la Banca de Economii și Banca Socială fiind suspectată de acordarea creditelor interbancare Băncii de Economii, care în prezent se află într-o situație dificilă.
“Este, dacă vreţi, o măsură preventivă, pornită de la faptul că ştim că au existat mai multe plasamente şi credite interbancare reciproce în sume mari intre Banca de Economii şi Banca Socială şi vrem să verificăm modul în care acestea au fost acordate şi utilizate”, spunea guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu în briefingul la 1 decemebrie.
DOSAR
Potrivit datelor BNM, profitul Băncii de Economii s-a redus de 12,3 ori, la 1,4 mil. de lei în zece luni din 2014, față de perioada similară a anului precedent. În schimb, instituția financiară are cel mai mare volum al plasamentelor la băncile din străinătate, în special din Rusia – 6,7 miliarde de lei. Nivelul creditelor neperformante ale băncii rămâne la un nivel destul de înalt 943,6 mil. de lei.
În luna septembrie președintele CA, Ilan Shor declara că BEM intenționează să cumpere Unibank, iar guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu a declarat că până în prezent instituția financiară nu a prezentat tot pachetul de acte la banca centrală.
Acționarii Băncii de Economii sunt statul 56,18% aparțin statului, 8,9% sunt deținute de Sisteme Informaționale Integrate - companie controlată de omul de afaceri Ilan Shor, care este și președinte al Consiliului de Administrație.Vneșeconombank este bancă de stat, agent bancar al guvernului Federației Ruse. Shor controlează un pachet de 2,78% la BEM prin intermediul Klasika Asigurări.
Banca Socială este o instituie financiară de mărime medie. În zece luni ale anului 2014 aceasta a raportat un profit infim de 10,7 mil. de lei, iar activele totalizau 6,4 miliarde de lei. Soldul datoriei la creditele neperformante au însumat 635,04 mil. de lei la sfârșitul lunii octombrie
Se spune că Banca Socială ar fi controlată de milionarul Ilan Shor, care mai deține Banca de Economii și Unibank.
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md