SBU: Atenție! Canalele rusești folosesc cel de-al ”25-lea cadru”
Mass-media rusești folosesc tehnici de manipulare psihologică prin audiovizual interzise de legislația internațională și cea rusească.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit faptul că posturile de televiziune din Rusia folosesc tehnologia de manipulare numită ”al 25-lea cadru” interzisă de legislația înternațională, în știrile despre Ucraina. Acest lucru a fost anunțat, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de către șefa serviciului de presă al SBU, Marina Ostapenko, scrie unian.
”Experții noștri au studiat timp de două luni posturile de radio și de televiziune din Rusia, în special postul TV ”Rossia 24”. Aceștia au găsit dovezi incontestabile despre faptul că mass-media rusești recurg la metode periculoase de influență psihologică care formează reacții și atitudini negative. Este vorba, în special, de folosirea tehnologiei celui de-al ”25-lea cadru”. Aceste metode nu sunt interzise doar de legislația internațională ci chiar și de cea din Rusia”, a declarat Ostapenko.
În cadrul briefingului au fost prezentate mai multe fragmente de cadre din timpul jurnalelor posturilor TV rusești cu știri despre Ucraina unde în timpul stop-cadrelor apăreau mesaje de genul: ”Bandiții ucid”, ”Sectorul de Dreapta ucide!”, ”Sectorul de Dreapta este represiv”, ”Garda Națională e ucigașă!”.
Totodată, potrivit lui Ostapenko, experții ucraineni au observat folosirea informațiilor semi-adevărate, pe post de tehnologie de manipulare. În același timp, sunt prezentate în mod repetat informații și imagini negative care abundă în scene detaliate de violență. Ea a conchis că legislația ucraineană, în special cea a audiovizualului, interzice folosirea tehnologiei celui de-al ”25-lea cadru.”
La rândul său, expertul ucrainean în comunicare, Diana Duțik, a declarat că astfel de tehnologii de manipulare amplifică gradul de agresiune al telespectatorului și atitudinea negativă față de Ucraina și de tot ce este ucrainesc. În acest mod telespectatorul rus este distras de la probleme propriu-zise din Rusia, cărora practic nu li se acordă nici o atenție în știrile rusești.
”De facto se folosește retorica de război care este transferată în societate și care ridică nivelul de agresiune al acesteia”, a declarat Duțik.
Ea a adăugat că tezele despre așa-zisul ”nazism” și ”fascism” din materialele din mass-media rusești au început să fie folosite încă până la escaladarea situației din estul Ucrainei, în timpul acțiunilor de protest de pe Euromaidanul din Kiev.
Ținem să menționăm faptul că practic aceleași canale de televiziune și posturi de radio din Rusia se transmit și pe teritoriul Republicii Moldova.
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md