DESHIDE.MD // Revista mass-mediei ruse
POLITICĂ
Următoarea şedinţă a Consiliului Rusia-NATO poate avea loc în septembrie
Următoarea şedinţă a Consiliului Rusia-NATO ar putea să aibă loc în septembrie: reprezentanţii Alianţei au o atitudine pozitivă în ceea ce priveşte propunerea de a fi desfăşurată, au comunicat pentru RIA NOVOSTI reprezentantul plenipotenţiar al Federaţiei Ruse pe lângă NATO, Alexandr Gruşko.
Ministrul Forţelor Aeriene ale SUA: Rusia a informat prea târziu despre atacurile aeriene din Iran
Ministrul Forţelor Aeriene ale SUA a declarat că Moscova a informat prea târziu despre atacurile aeriene din Iran asupra Siriei, transmite REGNUM. Potrivit afirmaţiilor sale, „notificarea a parvenit cu puţin înainte de lovituri, pentru a evita doborârea avioanelor”.
Sursa citată a mai declarat că acest fapt îngreunează eforturile SUA în regiune, informează ECOUL MOSCOVEI.
Cu toate acestea, conform datelor ziarului KOMMERSANT, deja în timpul apropiat Rusia şi SUA pot semna un acord cu privire la reglementarea interacţiunii şi coordonării Ministerului Apărării din Federaţia Rusă şi Pentagon în Siria.
Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a menţionat în cadrul unui briefing că are loc un foarte complicată coordonare a acordurilor. Potrivit TASS, sursa citată a subliniat, de asemenea, că rămâne problema opoziţiei moderate şi a remarcat că „anume SUA şi-a asumat public obligaţia de a efectua munca de delimitare a opoziţiei, dar «aceste câteva săptămâni» durează deja câteva luni”.
Poroşenko a admis introducerea legii marţiale în Ucraina
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a spus că, în cazul agravării situaţiei la hotarul cu Crimeea sau în Donbas, în Ucraina va fi introdusă legea marţială şi anunţată mobilizarea, informează DOJDI cu referire la INTERFAX.
Fostul premier al Ucrainei consideră că cererile de a anulare a sancţiunilor împotriva Rusiei sunt „o voce a slăbiciunii”
Fostul premier al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, afându-se într-o vizită la Bruxelles, a criticat cererile de anulare a sancţiunilor antiruse, ce se aud în ultimul timp tot mai frecvent în Occident, transmite KOMSOMOLSKAIA PRAVDA. El crede că acestea sunt „voci ale slăbiciunii”.
Primul ministru al Rusiei s-a făcut remarcat printr-o nouă frază
Primul ministru al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, în cadrul unei şedinţe de la Pskov cu şefii regiunilor, i-a rugat pe aceştia să nu facă publice problemele cu bugetul, informează ROSBALT, cu referire la PSKOVSKAIA GUBERNIA.
„Vă rog să nu povestiţi despre greutăţile vieţii: asta e complicat. [...] În mod normal, fiecare regiune trebuie să-şi dobândească propriile venituri”, a declarat el.
ECONOMIE
Companiile occidentale au fost demascat că întreţin relaţii comerciale cu Crimeea în ciuda sancţiunilor
Companiile din Uniunea Europeană continuă comerţul cu Crimeea, în pofida sancţiunilor, informează MEDUZA, cu referire la Centrul de investigarea a corupţiei şi criminalităţii organizate.
În timp de doi ani, în porturile din Crimeea au pătruns 24 de nave sub pavilioane UE, 42 de nave înregistrate pe teritoriul UE şi 22 de nave ce aparţin unor companii sau cetăţeni din Europa.
SOCIETATE
Majoritatea cetăţenilor ruşi nu vor să schimbe politica ţării din cauza sancţiunior
După cum a aflat Centrul „Levada”, 70% din cetăţeni sunt convinşi că Rusia trebuie să-şi continue politica în ciuda sancţiunilor impuse de SUA şi Europa, informează KOMMERSANT. Doar 29% consideră că sancţiunile au condus la probleme „importante” în economia rusească. Totodată, criza din Rusia e resimţită de majoritatea.
Izolarea Rusiei în context mondial în legătură cu poziţia ocupată de Moscova relativ la evenimentele din Ucraina îngrijorează 78% din cetăţenii ruşi, inclusiv 40% sunt foarte/destul de mulţumiţi, adaugă VESTI.
Mutko: Rusia poate înceta să mai finanţeze WADA
Rusia poate înceta finanţarea Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), dacă Agenţia Antidoping din Rusia nu va restabilită în drepturi, a declarat ministrul Sportului, Vitali Mutko, într-o discuţie cu publicaţia R-SPORT.
FSB şi Detaşamentul de Reacţie Rapidă au luat cu asalt locuinţa unor militanţi din Caucazul de Nord
FSB, susţinut de luptărorii din detaşamentul de reacţie rapidă, a desfăşurat la 17 august o operaţiune specială în Sankt-Petersburg, informează MEDUZA. A fost luată cu asalt o locuinţă în care, potrivit afirmaţiilor serviciului special, se aflau militanţi – membri ai unor grupări armate ilegale din Caucazul de Nord. FSB şi Comitetul de Anchetă au informat că criminalii au opus rezistenţă şi au fost ucişi prin focuri de răspuns. Nimeni nu a avut de suferit.
Apartamentul unui redactor-şef din Ural a fost percheziţionat din cauza unui cântec postat pe reţelele sociale
Reprezentanţii Comitetului de Anchetă au venit pentru percheziţionarea apartamentului redactorului-şef al Agenţiei MEJDU STROK. Drept pretext au servit câteva cântece ale grupului „Hook din dreapta”, pe care Natalia Vahonina le-a postat pe pagina sa din reţeaua socială în urmă cu cinci ani.
„Ea ar fi postat pe pagina sa din «VKonstakte» cântece care ar înjosi demnitatea consumatorului rus, dar şi a celui de altă origine”, a explicat pe pagina sa din Facebook directorul agenţiei, Egor Bîcikov.
O studentă a fost amendată cu 400 de mii pentru amplasarea simbolisticii Statului Islamic pe Internet
O instanţă din Moscova a obligat o studentă la medicină să achite o amendă în valoare de 400 de mii de ruble, acuzând-o de extremism şi de îndreptăţire publică a terorismului.
Tânăra a postat în reţeaua socială simbolistica grupării terorite Statul Islamic, informează VESTI.
MOLDOVA
România a negat datele privind transferarea în ţară a armamentului nuclear din Turcia
Ministerul Afacerilor Externe din România a respins categoric informaţia cu privire la posibila transferare a armamentului nuclear american din Turcia pe teritoriul ţării, informează RIA NOVOSTI cu referire la Serviciul de presă al ministerului.
Anterior, EURACTIV, a informat, pe surse, că SUA au început să transporte în România armamentul nuclear dislocat în Turcia, informează KOMMERSANT.
Ministerul Apărării din SUA a refuzat să comenteze informaţiile cu privire la transferarea armamentului său nuclear de la baza turcă Incirlik, menţionează ROSBALT.
Informaţiile privind reamplasarea armamentului nuclear american din Turcia în România par un sondaj al opiniei publice, efectuat înaintea adoptării unei hotărâri corespunzătoare, care va costa foarte scump pentru Washington, consideră experţii solicitaţi de SPUTNIK.
Platon avea 16 paşapoarte din trei ţări
În ultimii 12 ani, omul de afaceri moldovean, Veaceslav Plalton, a folosit minimum 16 paşapoarte diferite: opt, ruseşti, şase, moldoveneşti (dintre care două, diplomatice) şi două, ucrainene, eliberate pe numele lui Veaceslav Kobalev, se spune într-o anchetă publicată de RISE MOLDOVA, citată de NEWSMAKER.
Platon a fost reţinut la Kiev pe data de 25 iulie, la câteva ore după ce la Chişinău a fost emis un mandat de arest pe numele său şi el fost ca atare dat în căutare internaţională. Platon este suspectat de spălare de bani şi de scoaterea unui miliarde de euro din Banca de Economii.
Instanţa din Chişinău a dispus arestul la domiciliu pentru Ilan Shor
Instanţa din Chişinău a prelungit arestul la domiciliu pentru cunoscutul om de afaceri din Moldova, Ilan Shor, pentru încă 30 de zile, informează RIA NOVOSTI cu referire la procuror. Shor este suspectat de fraudă şi spălare de bani.
RM a coborât cu două trepte în Indicele Global al Inovaţiei
Moldova a ocupat cel de-al 46-lea loc printre 128 de ţări ale lumii în Indicele Global al Inovaţiei (Global Innovation Index 2016). În decurs de un an, Moldova a coborât în acest rating cu două rânduri, informează INFOMARKET.
Cele mai proaste locuri Moldova le-a ocupat în subsecţiunile privind dezvoltarea pieţei interne (cel de-al 93-lea loc), dezvoltarea afacerilor (locul al 89-lea), dezvoltarea infrastructurii (locul al 75-lea). Iar cele mai bune – în cadrul subsecţiunilor legate de aplicarea cunoştinţelor şi tehnologiei (locul al 31-lea).
Moldova a cumpărat armament de peste hotare în valoare de un milion de euro
În primul trimestru al anului 2016, Republica Moldova a adus din Bulgaria şi Slovacia, prin România, armament de mai bine un milion de euro, informează [email protected] cu referire la AGORA.MD.
Este vorba, în principal, de bombe, torpile, rachete, inclusiv teleghidate şi alte dispozitive explozive.
Moldova a acuzat Rusia de încălcarea suveranităţii
Moldova cere Rusiei să încheie „operaţiunea de pacificare” din Transnistria, informează ECOUL PETERSBURGULUI.
Biroul de reintegrare de pe lângă conducerea Moldovei a calificat exerciţiile „structurilor de forţă” din Transnistria şi ale militarilor din Grupul Operativ al Forţelor Ruse drept ilegale şi inadmisiile.
MOLDPRESS adaugă că reprezentantul Ministerului Apărării, Alexandru Harea, l-a chemat pe ataşatul militar al Federaţiei Ruse în Molodva, Igor Dobvnea. Harea şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu exerciţiile şi a remarcat că nu este mulţumit de prestaţia colonelului Iuri Zelenţov, deoarece acesta desfăşoară acţiuni provocatoare la adresa securităţii Moldovei şi organizează întrevederi neoficiale cu conducerea supremă a regimului de la Tiraspol.
Moldova a pierdut o medalie la Olimpiadă din cauza dopajului
Moldova a pierdut medalia de bronz, câştigată la Olimpiada de la Rio. potrivit POINT.MD, care citează AP; la analiza sângelui lui Serghei Tarnovski a fost depistat dopajul.
Tarnovski este descalificat, bronzul va reveni rusului care a ajuns la finiş după sportivul moldovean.
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md