DESCHIDE.MD // Revista mass-mediei ruse din 25 august 2016
POLITICĂ
Poroşenko: Rusia vrea să facă din Ucraina o parte a imperiului rus
Rusia vrea să facă din Ucraina o parte a „imperiului rus” şi să destabilzeze situaţia în întreaga lume. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, într-un interviu pentru postul de televiziune CNN, transmite ROSBALT.
Poroşenko a acuzat din nou Moscova de imixtiune în conflictul din sud-estul Ucrainei, declarând că în ultimul timp 80% din toate atacurile armate din Donbas au fost întreprinse de către Moscova şi trupele autoproclamatelor republici, informează IZVESTIA.
Putin a anunţat un control inopinat al pregătirii de luptă
Ministerul Apărării din Rusia a anunţat, la ordinul lui Vladimir Putin, un control inopinat al pregătirii de luptă a forţelor armate, a declarat ministrul Apărării, Serghei Şoigu, potrivit NOVAIA GAZETA.
Controlul va avea loc în perioada 25 – 31 august în districtele de Sud, Vest şi Central, precum şi în cadrul Flotei Maritime de Nord. Controlului vor fi supuse, de asemenea, forţele aeriene şi trupele aeropurtate.
Opozantul lituanian a cerut azil politic în Rusia
Opozantul lituanian Illarion Gears, liderul al organizaţiei „Ruskaia zarea”, a cerut autorităţilor din Rusia să-i ofere azil politic. El consideră că este persecutat pentru convingerile sale, informează KOMMERSANT, cu referire la TVNET.LV.
La toamnă, Gears trebuie să compară în faţa instanţei din Lituania sub acuzaţia de instigare la ura interetnică, menţionează KOMSOMOLSKAIA PRAVDA.
Membrii PARNAS au fost reţinuţi în Petersburg, la întrevederea cu alegătorii
La Sankt-Petersburg, în timpul întâlnirii cu alegătorii, au fost reţinuţi co-preşedintele secţiei Petersbrug a PARNAS, Andrei Pivovarov, candidatul la funcţia de deputat în Adunarea Legislativă a Petersburgului, Daniil Ken, precum şi preşedintele ajunct al PARNAS, Kara-Murza.
Opozanţii au fost reţinuţi pentru faptul că defăşirau o adunare neautorizată, deşi, înainte cu câteva ore de întâlnire, Pivovarov a primit permisiunea orală a administraţiei raionului, transmite RBK cu referire la Kara-Murza.
Acesta nu e primul caz de reţinere a participanţilor la alegerile ce urmează, informează NOVAIA GAZETA. Astfel, la mijlocul lunii augut, poliţia a reţinut, la Moscova, trei candidaţi la funcţia de deputat în Duma de Stat: unul, reprezentând Partidul PARNAS, doi – Partidul Iabloko, care participau la o întâlnire cu mamele aflate în greva foamei lângă sediul Partidului Rusia Unită.
Guvernul Rusiei va crea un registru al funcţionarilor care au pierdut încrederea
Ministerul Muncii din Rusia a pregătit un proiect de lege cu privire la crearea unui registru al persoanelor eliberate din organele de putere în legătură cu pierderea încrederii, informează INTEREFAX.
ECONOMIE
Ministerul Finanţelor intenţionează să primească de la Gazprom încă 170 de miliarde de ruble
Ministerul Finanţelor a elaborat un pachet suplimentar de taxe fiscale pentru petrolişti, în anul 2017, transmite VEDOMOSTI. În total vor fi percepute 320 de miliarde de ruble (circa 5 miliarde de dolari).
Rusia şi China au discutat graficul construcţiei „Forţa Siberiei”
Gazprom şi China au confirmat respectarea deplină a graficului de realizare a proiectului „Forţa Siberiei” (traseul de est de livrare a gazelor în China) şi au discutat mersul negocierilor privind proiectul „Forţa Siberiei – 2” (traseul de vest), transmite RIA NOVOSTI cu referire la comunicatul Gazprom.
Livrările de gaze în China pot începe în perioada mai 2019 – mai 2021, informează TASS.
SOCIETATE
Putin a dispus asigurarea cu locuinţe a foştilor militari ucraineni din Crimeea
Preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret cu privire la asigurarea cu locuinţe a militarilor ruşi angajaţi prin contract, care au servit în armata ucraineană din Crimeea şi Sevastopol până aderarea acestora la Rusia, informează RIA NOVOSTI cu referire la portalul oficial de informaţii juridice.
Asigurarea cu locuinţe, potrivit documentului, va avea loc fie pe calea oferirii de mijloace financiare pentru procurare sau construcţie, fie pe calea oferirii de spaţii locuibile, menţionează TASS.
Ruşii au răspuns prin ce anume îi nemulţumeşte activitatea guvernului
Pretenţiie cetăţenilor ruşi faţă de guveren sunt legate de criza economică, potrivit Centrului „Levada”, transmite KOMMERSANT. Cetăţenii sunt, în primul rând, nemuţumiţi de faptul că guvernul „nu face faţă creşterii preţurilor” (42%) şi de faptul că „nu are grijă de protecţia socială a populaţiei” (34%).
Creşte, de asemenea, numărul cetăţenilor ruşi care sunt convinşi că guvernul este corupt şi acţionează, în primul rând, în interes propriu (27%, în prezent, şi 19%, în anul 2015), informează GAZETA.RU.
Familia „ginerelui lui Putin” a ajuns pentru prima dată în topul FORBES al celor mai bogate familii din Rusia
Famiţia Şamalov a ajuns pentru prima dată în topul celor mai bogate clanuri din Rusia, alcătuit de FORBES, cu o avere totală de 2,4 miliarde de dolari, informează FORBES în limba rusă. Averea co-proprietarului de 66 de ani al Băncii Rossia, Nicolai Şamalov, este de aproximativ 100 de milioane de dolari. Iar averea fiului său – Kiril Şamalov, de 34 de ani – este de 2,3 miliarde de dolari.
Kiril Şamalov trece în mass-media drept soţul Ecaterinei Tihonova care ar fi fiica preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Nicolai Şamalov este fostul membru al cooperativei „Ozero” şi prietenul preşedintelui rus, menţionează MEDUZA
Luare de ostatici într-o bancă moscovită
În seara zilei de 24 august, un întreprinzător de 55 de ani, Aram Petrosean, a luat ostatici într-o filială a „Citibank” din Moscova, amenţând să acţioneze un dispozitiv de detonare fixat pe corpul său, informează MEDUZA. Bomba, după cum s-a aflat ulterior, nu era decât un mulaj, iar Petrosean, după negocieri cu poliţia, i-a eliberat pe toţi ostaticii şi s-a predat.
Înainte de a lua ostatici, Petrosean a înregistrat un apel către Vladimir Putin. El a vrut să atragă atenţia asupra problemelor anterprenorilor care s-au confruntat cu falimentul.
MOLDOVA
Vizita premierului României în Republica Moldova
România va continua să susţină Republica Moldova în procesul de integrare europeană prin intermediul diferitor proiecte comune, dar şi a ajutorului financiar. Declaraţia a fost făcută de primul ministru Dacian Cioloş, transmite NEWSMAKER.
Cioloş a menţionat, de asemenea, că creditul românesc va ajuta Moldovei să primească investiţii de la FMI şi UE. Dar cea de-a doua tranşă a creditului va fi discutată după încheierea acordului cu FMI, a declarat, potrivit NEWSMAKER, ministrul român al Finanţelor, Anca Dragu.
În afară de asta, şefii guvernelor român şi moldovenesc au discutat probleme ale colaborării bilaterale în sfera energetică, implementarea proiectelor privind interconectarea reţelor de transportare a energiei electrice şi gazului natural, transmite MOLDPRES.
Premierul român a atins şi chestiunea alegerilor prezidenţiale din Moldova. În opinia sa, rezultatele vor demonstra în ce direcţie vrea ţara să meargă mai departe, transmite POINT.MD cu referire la SPUTNIK.
Cioloş a mai subliniat că în cadrul negocierilor cu privire la Transnistria mult depinde de modul în care părţile vor dialoga şi a adăugat că România doreşte să fie găsită soluţia conflictului transnistrean, informează SPUTNIK.
Autorităţile din Rusia au ignorat cererile Moldovei de a nu desfăşura exerciţii militare în Transnistria
Grupul Operativ al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană a Moldovei a desfăşurat în ajun exerciţii comune cu departamentele de forţă ale autoproclamatei RMN, informează INFOTAG cu referire la comunicatul de presă al Districtului Militar de Vest al Ministerului Apărării din Federaţia Rusă.
Lavrov a felicitat Moldova cu ocazia jubileului de 25 de ani de independenţă
Ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametşin, a transmis, joi, ministrului Afacerilor Interne şi Integrării Europene, Andrei Galbur, o scrisoare de felicitare din partea şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.
Lavrov i-a urat „poporului-prieten al Moldovei fericire şi înflorire” şi a exprimat speranţa pentru o colaborare constructivă în continuare între Federaţia Rusă şi Republica Moldova.
Găgăuzia s-a plâns reprezentanţilor UE, OSCE şi SUA pe restricţiile din partea Moldovei
Başkanul Găgăuziei, Irina Vlah, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Codul Electoral al Găgăuziei este contestat în instanţe de către organele centrale de putere ale Moldovei. După cum informează INFOTAG, problema a fost abordată în cadrul întrevederii de la Comrat a başkanului cu şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, conducătorul misiunii OSCE, Michael Skelan, şeful Biroului Consilului Europei, Jose Luis Herrero, şi ambasadorul SUA, James Petitt.
Moldova – un outsider în ceea ce priveşte executarea deciziilor CEDO
Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Nils Muzhnieks, este îngrijorat de faptul că deciziile CEDO nu se execută, considerându-l drept o sfidare a autorităţii Curţii însăşi şi, ca urmare, a întregului sistem juridic, trasmite POINT.MD.
Moldova a ocupat în anul 2015 cel de-al 11-lea loc în funcţie de numărul de apeluri la CEDO – 1011 plângeri. Iar în funcţie de numărul de revendicări – raportat la numărul populaţiei – Moldova se află pe cel de-al treilea loc.
Platforma DA a făcut o declaraţie cu privire la pericolul falsificării alegerilor prezidenţiale
Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr a cerut OSCE, UE, MFI şi misiunilor diplomatice acreditate în Moldova, precum şi CEC, Procuraturii Generale, CNA să „prevină falsificarea alegerilor prezidenţiale”, informează BUDJAKONLINE.MD.
Partidul amintit susţine că „temerile nu sunt întâmplătoare; judecând după informaţia publicată de CEC cu privire la faptul că registrul alegătorilor numără 3,2 milioane de oameni. În 2005 erau 2,3 milioane, în anul 2014 – 2,8 milioane, iar în anul curent – 3,2 milioane. Şi asta în condiţiile în care, zilnic, 106 oameni – în medie – părăsesc ţara”, se spune în declaraţie.
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md