De ce se răzbună MAI pe DESCHIDE.MD//PRIMA ENIGMĂ în dosarul VENINULUI
Mașina contrabandiștilor circulă liber prin Chișinău. Proprietarul neagă orice implicare, în ciuda evidențelor
21.06.2014 10:43
Inspectoratul Național de Investigații, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Generală au instrumentat o anchetă în urma căreia au fost reținuți, la data de 16 iunie curent, 5 din 6 membri ai unei grupări criminale care intenționau să comercializeze 5 kg de venin de viperă, marfă de contrabandă adusă din Afganistan, la un preț de circa 2 800 000 de euro. Pe piaţa mondială o astfel de cantitate de venin este estimată la suma de 5 000 000 de dolari SUA. LA 18 iunie, poliția a revenit cu un comunicat prin care anunța reținerea celui de-al șaselea personaj implicat.
Cel puțin, acestea sunt datele oficiale, așa cum au fost difuzate presei, spre informarea opiniei publice. Dată fiind amploarea operațiunii, am inițiat o investigație independentă.
update: urmăriți prima reacție a IGP aici.
CONTRABANDĂ CU GRADE
Patru dintre persoanele reținute sunt angajați ai organele de forță ale Republicii Moldova, susțin surse credibile ale portalului deschide.md. Două sunt cadre ale Ministerului Apărării.
Unul dintre cei 2 militari reținuți în dosarul „venin de viperă” este Colun Tudor, în vârstă de 38 de ani, originar din localitatea Sărătenii Vechi, raionul Telenești. Colun este șeful depozitului Geniu-Chimic din cadrul Regimentului de rachete Antiaeriene.
Al doilea militar ar avea gradul de colonel și, potrivit surselor noastre, a fost plasat în izolatorul CNA.
Al treilea personaj reținut este un sergent din cadrul Direcției Municipale de Poliție, iar al patrulea un ofițer al Brigăzii de Intervenție „FULGER”.
Cel de-al cincelea reținut este un fost polițist, Rusu Valeriu, în vârstă de 53 de ani, originar din raionul Hâncești, acesta activează ca inspector de pază la Piața Avicolă din Chișinău.
Din investigația deschide.md reiese că al șaselea personaj implicat în "contrabanda cu venin de viperă" este proprietarul mașinii în care a fost descoperită marfa, un Peugeot 207 de culoare roșie. Reporterii deschide.md au identificat automobilul, a doua zi după reținere, și au discutat cu proprietarul acestuia. Este vorba despre tânărul Alexandru C, om de afaceri.
REȚINERE PE TERITORIUL REGIMENTULUI DE RACHETE ANTIAERIENE (Durlești)
Surse din cadrul MAI susțin că cele 8000 de fiole cu venin de viperă, erau depozitate pe teritoriul unității militare a Regimentului de rachete Antiaeriene, amplasat pe strada Nicolae Testimițeanu din localitatea Durlești.
Aici a fost reținut cel puțin unul dintre "contrabandiști", cel mai probabil șeful depozitului. În imaginile operative remise presei de IGP, care surprind momentul arestării, într-un cadru se observă o rachetă. Este vorba despre o secvență de 2 secunde, în care un grup de ofițeri din echipa de intervenție escortează un bărbat îmbrăcat în uniformă militară.
Captură video // Reținerea unuia dintre militari
Deplasarea făcută la Regimentul de rachete antiaeriene ne-a permis să concluzionăm că reținerea a avut loc pe teritoriul unității. Vedeți mai jos racheta din cadrele IGP, fotografiată din afara unității.
De altfel, persoane care lucrează în apropiere (aici se află stația terminus a rutierei 125) confirmă că, la data de 16 iunie, în zonă a fost agitație.
Racheta de pe teritoriul unității militare
AUTOMOBILUL CONTRABANDIȘTILOR CIRCULĂ LIBER PRIN CHIȘINĂU
În cadrul operațiunii de reținere, echipa de intervenție a blocat la ieșirea de pe teritoriul unității militare un automobil de model Peugeot 207 de culoare roșie. În această mașină au fost găsite cele 8.000 de fiolele cu "venin de viperă".
Așa cum vă spuneam mai sus, reporterii deschide.md au reușit să identifice acest automobil, profitând de o scăpare a celor care au difuzat imaginile operative. Numărul de înmatriculare al mașinii a fost mascat, însă numărul de telefon de pe luneta din spate, nu. Astfel, am reușit să luăm legătura cu vânzătorul mașinii.
Convorbirile telefonice dintre reporter și proprietarul Peugeotului au avut loc la puțin timp după conferința de presă în care Ion Bodrug, șeful IGP, își asumă succesul operațiunii.
Alexandru C, proprietarul mașinei, era pe terasa unei pizzerii din sectorul Buiucani. Nu există niciun dubiu că mașina blocată la data de 16 iunie de echipa de intervenție este aceeași cu cea surprinsă de reporterii deschide.md la data de 17 iunie.
Proprietarul Alexandru C, în vârstă de 28 de ani, este om de afaceri, conducător a două societăți cu răspundere limitată.
Alexandru C. a declarat că vinde mașina urgent cu 4500 de euro, susținând că este gata să facă și o reducere de 500 de euro, deoarece are nevoie urgent de bani.
În convorbirea telefonică, Alexandru C. a negat că pe data de 16 iunie mașina sa ar fi fost implicată în operațiuni interprinse de oamenii legii. Pe de altă parte, el s-a încurcat în declarații: întâi a argumentat că automobilul său era în afara țării, la data de 16 iunie, apoi a spus că mașina a fost la Briceni. (convorbirea telefonică cu proprietarul automobilului este atașată mai jos).
Indiferent de ce susține Alexandru C., imaginile demonstrează clar că anume mașina lui a fost blocată de echipa de intervenție care a operat reținerile. Ceea ce este mai ciudat aici: surse ale portalului deschide.md din cadrul MAI susțin că, potrivit legii, o unitate de transport care este implicată în astfel de operațiuni, în 99 la sută din cazuri este reținută de organul de urmărire penală, ca probă la dosar.
A a doua discuție cu Alexandru C. a avut loc miercuri, 18 iunie. Un reproter deschide.md s-a întâlnit cu el. Și de această dată, Alexandru a negat categoric orice implicare. Era speriat și, la un moment dat, a fugit, pur și simplu, de la masă. Într-o încercare de a ascunde urmele, el a scos banda adezivă de culoare galbenă, de pe luneta din spate a mașinii, banda cu numărul de telefon lipită pentru a anunța că Peugeotul este de vînzare.
Ceea ce nu poate ascunde Alexandru este lovitura de pe aripa dreaptă, deasupra roții, vizibilă atât în imaginile opertative difuzate de IGP cât și în fotografiile realizate de reporterul deschide.md
Nota redacției: Chestiunea eliberării automobilului în care a fost descoperită "impresionanta" captură nu reprezintă singura enigmă în acest dosar "de răsunet" instrumentat de IGP. Vom reveni cu detalii
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md