RISE MOLDOVA // Cartier de clasă lux în Rezervația Căpriana
06.06.2016 14:02
Vile în inima Codrilor. Aceasta este afacerea de lux pusă pe roate în Republica Moldova de un cipriot. Ocolind legea cu ajutorul unor oameni de afaceri locali, dar și al autorităților, Igor Rimmer a devenit proprietarul a 7 hectare de teren în pădurea de lângă satul Căpriana, din raionul Strășeni, considerată arie protejată. Acum, cipriotul și partenerii săi au găsit și metoda de a evita plata unor taxe și impozite la construcția vilelor. O explică pe larg administratorul companiei lui Rimmer, într-o discuție cu un reporter RISE incognito.
Căpriana – rezervație peisajistică din Codrii Centrali, cu plante rare și copaci a căror vârstă depășește 100 de ani. Satul care și-a împrumutat numele pădurii se află la 4o de kilometri distanță de Chișinău.
La ieșirea din mica localitate, în direcţia satului vecin, Ciobanca, șoseaua se intersectează cu un drum pietruit care duce la complexul de vile „Casa Verde”, după cum indică panoul din intersecție. Umbrit de coroanele arborilor, prin care lumina pătrunde cu greu, drumul intră adânc în pădurea de stejari și se oprește la o barieră, în fața unui teren liber. Alături sunt parcate un BMW sport și un Mercedes-Benz elegant. Paznicul tocmai ce conduce două perechi de tineri care au venit să viziteze șantierul. Sub geana pădurii se zărește o casă din lemn și piatră. În apropiere, alta e în proces de construcție. Aici, în plin Codru, pe o suprafață de câteva hectare se va întinde ceea ce proprietarul numește „Elveția Moldovei”.
Cu avizul Guvernului
Șantierul din Pădurea Căpriana este amplasat pe locul fostelor grădini ale oamenilor din sat. Începând cu octombrie 2008, loturile agricole au fost cumpărate, unul câte unul, de Conreir SRL. Firmă a fost fondată de omul de afaceri Boris Doneț cu doar două luni înainte de debutul tranzacțiilor. Noul proprietar a comasat terenurile și a cerut autorităților schimbarea destinației acestora.
Demersul a fost inclus într-un proiect de hotărâre de guvern, iar nota informativă realizată de Direcția economie, infrastructură și mediu din cadrul Cancelariei Guvernului, atașată proiectului, sublinia unele abateri de la legislație. „Autorii proiectului nu au luat în considerare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1451 din 24.12.2007 […] care stipulează că terenurile din extravilanul localităților se acceptă spre examinare de către Guvern numai în cazurile când obiectivele sunt preconizate pentru necesitățile statului sau a comunității”, se arăta în document.
În plus, acceptul Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale pentru modificarea destinației terenurilor de la Căpriana era condiționat de „planul urbanistic general al localității”. Mai exact, construcțiile ridicate pe acel teren trebuiau să fie prevăzute în acest plan. Asta, în condițiile în care, „conform informației, până la acest moment s. Căpriana nu dispune de plan urbanistic general elaborat și aprobat în modul stabilit”.
Textul integral al investigației în găsiți pe pagina Rise Moldova
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md