EXCLUSIV // Tupeu de colonel MAI // Lăcomia N-ARE MARGINI
18.09.2014 13:39
Șeful Direcției Operațiuni Speciale, departamentul de elită a MAI, Gheorghe Cavcaliuc, avansat recent la gradul de colonel, a dat în judecată Consiliul Municipal Chișinău pentru că nu i-a fost acordat spațiu locativ, la cerere. Asta, deși deține o locuință, obținută prin donație. Gheorghe Cavcaliuc are 32 de ani și este cel mai tânăr colonel al Republicii Moldova - a primit stelele în luna martie 2014.
nota redacției: conform unor surse deschide.md, Gheroghe cavcaliuc va fi numit mâine adjunct al șefului Inspectoratului General de Poliție. Detalii, în materialul "Razborci" interne la MAI // Cavcaliuc BĂGAT în COASTA lui Bodrug.
Nesimțirea și fuga după averi a tânărului ofițer întrece orice norme etice. Chiar dacă deținea împreună cu soția două terenuri de construcție și 2 loturi pomicole, și obținuse prin donație un apartament și două imobile (unul spațiu comercial), a considerat că este în drept să aibă și spațiu locativ de la stat.
La numai 3 luni de la numirea în funcție de comisar adjunct pentru lucru operativ al Comisariatului General de Poliție, s-a adresat instanței de judecată pentru a obliga Consiliul municipal Chișinău să îi ofere spațiu locativ, motivând că activează în cadrul Ministerului de Interne din anul 2000.
În lista angajaților MAI care solicită îmbunătățirea condițiilor de trai, cu nr. 11, Cavcaliuc figurează din data de 1 octombrie 2009. La numai 4 zile de la includerea acestuia în lista polițiștilor care au nevoie de spațiu locativ separat, Cavcaliuc s-a adresat cu o cerere prealabilă către Consiliul Municipal pentru ai fi soluționată problema, motivând este căsătorit, are la întreținere un copil minor și este în așteptarea celui de al doilea.
Cavcaliuc a prezentat în cadrul instanței de judecată un certificat de la locul de muncă prin prin care confirma faptul că este luat la evidență pentru îmbunătățirea condițiilor locative.
Instanța de fond i-a dat câștig de cauză colonelului, motivând că reprezentantul legal al CMC P.Bojoga, nu a prezentat probe incontestabile, pertinente și admisibile.
În anul 2010, instanța de Contencios Administrativ a Curții de Apel Chișinău a stabilit că potrivit certificatului N 0100/09/6813 eliberat în 2009 de către ÎS”CADASTRU”, Cavcaliuc împreună cu soția nu dispune de nici un drept asupra unui bun locativ, același lucru fiind confirmat și certificatul nr.133 din luna februarie 2010 eliberat de Consiliul Municipal Chișinău.
Pe de altă parte, în declarația de venituri și averi pentru anul 2012, ofițerul MAI Gheorghe Cavcaliuc, susține că pe lângă venitul din salariu în sumă de 82 599,20 de lei, deține împreună cu soția, din anul 2009, un apartament de 38 metri pătrați cu valoare cadastrală de 6 937 lei, obținut prin donație. Tot prin donație Cavcaliuc a dobândit și un imobil de 29,5 metri pătrați și un spațiu comercial de 50,4 metri pătrați, în ansamblu estimate la 19 102 lei.
Cavcaliuc mai declară că în 2009 a mai primit din donații un lot pentru construcții de 0,0342 ha a cărui valoare nu este menționată. Pe numele său Cavcaliuc mai avea atunci un alt teren de construcții de 0,10 ha pe care îl deține din 2005 și a cărui valoare tot nu este menționată. Cavcaliuc mai are pe numele său un lot pomicol de 0,12 ha în valoare de 304 lei în comuna Trușeni dar și un alt lot pomicol de 0,0657 ha estimat la 166,44 lei.
Pe lângă aceste bunuri imobile Cavcaliuc mai deține 3 mașini dintre care 2 procurate în 2011 un Mercedes-Benz E220 care la costat 250 000 lei și un Volkswagen Tiguan de 350 000 lei. În 2009 Cavcaliuc și-a procurat un ZIL cu 2000 de lei.
În anul 2010 Curtea de Apel îi dă câștig de cauză lui Cavcaliuc și obligă Consiliul Municipal să îi repartizeze ofițerului și întregii familii apartament în baza art 35 al Legii nr.416 din 1990 (modificată în 2012).
Avocatul, Violeta Gașițoi, a declarat pentru portalul deschide.md că, chiar dacă legea cu privire la activitatea poliție a fost modificată, hotărârea instanței rămâne în vigoare.
Din cauza mai multor decizii judecătorești privind acordare spațiului locativ polițiștilor, guvernanții au fost nevoiți să modifice legea, dar aceasta nu exclude că nu trebuie să fie îndeplinite deciziile judecătorești luate până în anul 2012. Mai trist este faptul că unii polițiști care au nevoie chiar de acest spațiu locativ nu primesc iar alții care au terenuri și alte bunuri au câștig de cauză. Pentru asta trebuie să răspundă MAI, Instanța de judecată care nu a examinat toate probele când au luat această hotărâre dar și reprezentantul statului care nu a contesta decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție. Aceasta dovedește că statul a ajuns la o înțelegere cu polițistul, susține Gașițoi.
Chiar dacă articolul din legea cu privire la poliție a fost modificată, în Articolul 63 este stipulat că ”Dacă poliţistul şi soţia/soţul acestuia nu deţin în proprietate locuinţă în localitatea unde activează, poliţistul are dreptul la spaţiu locativ de serviciu pentru perioada de activitate în localitatea respectivă, care se repartizează în limita disponibilului, în modul stabilit de ministrul afacerilor interne”.
Articolul 63. Asigurarea cu spaţiu locativ de serviciu
(1) Poliţia îşi creează fondul locativ de serviciu în modul stabilit de Guvern.
(2) Dacă poliţistul şi soţia/soţul acestuia nu deţin în proprietate locuinţă în localitatea unde activează, poliţistul are dreptul la spaţiu locativ de serviciu pentru perioada de activitate în localitatea respectivă, care se repartizează în limita disponibilului, în modul stabilit de ministrul afacerilor interne.
(3) Spaţiul locativ de serviciu repartizat poliţistului nu poate fi supus privatizării. În caz de încetare a raporturilor de serviciu, poliţistul este obligat să elibereze spaţiul locativ de serviciu, indiferent de perioada de activitate în Poliţie.
Deschide.md precizează că anterior Gheorghe Cavcaliuc dar și Direcția 5, subdviziunea Inspectoratului Național de Investigații a IGP, pe care o conduce, a fost implicat în mai multe scandaluri despre care am scris anterior. Cum ar fi înscenarea unei tâlhării în Ucraina sau cazul angajatului MAI Andrei Ciubotaru, sau perchezițiile din 26 decembrie 2013 la domiciliile foștilor ofițeri de poliție a Serviciului Securitate Internă și Combaterea Corupției al MAI Victor Pentelei și Iurie Catan.
Un alt scandal în care a fost implicat Gheorghe Cavcaliuc, este și scrisoarea lui Sergiu Livădari, în care este menționat că la indicația lui Dorin Recean, ministrul MAI, a fost transmisă copia bazei de date informaționale operative către agenții KGB-ului transnistrean.
Gheorghe Cavcaliuc este și cel care a organizat reținerea în stare de ebrietate a atașatului militar, operațiune analogică fiind întreprinsă și în privința liderului PL, Mihai Ghimpu, cu privire la stoparea automobilului de serviciu cu numere de identitate false.
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md