Scrisoare către UE privind formarea unui grup de mediere pentru RM
Forumul societății civile din cadrul Parteneriatului Estic a cerut Uniunii Europene să formeze un grup de mediere pentru Republica Moldova în contextul actualei crize prelungite de la Chișinău.
Într-o scrisoare deschisă, comitetul de conducere al forumului menționează că Republica Moldova se află într-o situație volatilă care ar putea duce rapid țara în prag de destabilizare, cerând crearea unui grup de lucru format din persoane care să cunoască bine situația din teren și care comunică frecvent cu mass-media moldovene.
Scrisoarea este adresată Înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, și comisarului european pentru politică de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.
Reprezentanții societății civile din Republica Moldova ar trebui să fie incluși în cadrul acestui grup de lucru pentru a conferi activității sale transparență și credibilitate, consideră autorii mesajului.
Un val de proteste a reînceput la 20 ianuarie la Chișinău după instalarea noului cabinet al democratului Pavel Filip, votat de către o majoritate parlamentară creată în jurul Partidului Democrat, despre care se crede că a fost formată în mod netransparent și prin șantaj, pe fondul scandalurilor de corupție și a crizei politice și economice.
Forumul Societății Civile a fost creat pe 7 mai 2009, odată cu lansarea PE, ca parte integrantă a acestuia. Forumul face parte din dimensiunea estică a PEV. Scopul este de a dezvolta legăturile dintre UE şi societățile civile din statele partenere (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) şi de a promova participarea activă a acestora la viața publică şi la procesele de reformă din țările lor. Rolul Forumului a fost recunoscut de statele membre ale UE și de țările est-europene în urma deciziei de a invita reprezentanți ai acestuia să participe în mod permanent la cele patru platforme tematice oficiale ale PE.
Iată textul scrisorii:
Stimată Dna. Mogherini,
Stimate Dl. Hahn,
Comitetul Coordonator al Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic(FSC din PaE) ar dori să vă atragă atenția la evoluția rapidă și complex a evenimentelor din Republica Moldova. Țara este la un pas de destabilizare din motivul unui comportament iresponsabil atît a majorității parlamentare cît și a opoziției din Parlamentul R.M. și din afara acestuia. Poziția adoptată de toți actorii implicați este radicală și deseori dezinformează și duce în încurcătură cetățenii Moldovei. Alegerile anticipate pot aduce rezultate neașteptate care pot întări influența străină în țară, aceasta rezultînd intr-o altă posibilă criză la granița UE. Dacă actorii implicați nu vor găsi un numitor comun, suntem îngrijorați că continuarea protestelor va duce la violențe, deschizând posibilitatea pentru intevenții din partea actorilor externi cu serioase consecințe pentru această țară a PaE și de asemenea pentru întreaga regiune.
Rezoluția Parlamentul European referitoare la Acordul de Asociere și Acordul de Comerț Liber și Cuprinzător cu Georgia, Moldova, Ukraina din 21 Ianuarie, 2016, și declarațiile separate a cîtorva state membre UE clar menționează că stabilitatea în Republica Moldova este o prioritatea pentru UE și Uniunea Europeană deja a chemat spre dialog dintre forțele ce joacă roluri decisive în Moldova. Cu toate acestea, UE nu ar trebui pasiv să urmărească aceste evoluții, dar să întreprindă acțiuni concrete și să se ofere ca moderator dintre parțile implicate. Membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din PaE au solicitat UE mai multă implicare pe partea de monitorizarea și influențarea forțelor politice din Moldova în scopul stabilizării țării la fel și continuării reformelor, prevăzute de documentele Acordului de Asociere care Moldova le-a semant cu UE.
Noi solicităm formarea unui grup de mediere care cunosc situația în țară sau vorbesc limbile de circulație în regiune și pot comunica cu Media din Republica Moldova. Reprezentanții societății civile din Moldova ar trebui să fie incluși în proces ca să-l facă mai transparent și credibil. Grupul de lucru poate fi multidimensional, astfel să combine eforturile Instituțiilor UE, Parlamentul European potea fi la fel implicat prin EURONEST sau prin Comitetul Parlamentar de Asociere EU-Moldova și să condiționeze schimbări reale și inițierea reformelor în țară după multe simulări din ultimii 5 – 6 ani.
Comitetul Coordonator al FSC din PaE este gata să contribuie cu expretiza și cunoștințele colegilor noștri Moldoveni din Platfoma Națională a Forumului Societății Civile din PaE și suntem la dispoziția dumneavoastră pentru viitoare consultări.
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md