Deputații au votat un nou Cod al Audiovizualului.Ce prevede documentul
Parlamentul a votat azi în primă lectură, proiectul noului Cod al Audiovizualului. Documentul interzice propaganda politică difuzată de către posturile TV din alte state, presupune o nouă structură a CCA, dar și o taxă de abonament pentru telespectatorii Moldova 1.
Potrivit noilor prevederi, radiodifuzorii din ţara vor trebui să aibă zilnic cel puţin opt ore de produs autohton, în orele de maximă audiență. Autorii proiectului doresc astfel să contribuie la sporirea investiţiilor în produsul media autohton şi să creeze noi locuri de muncă.
Noul cod urmează să îmbunătăţească și calitatea produsului radiodifuzorilor din ţară.
"Propunerea care este acum de opt ore. Însă suntem de părere că necesar de a avut o perioada de tranziţie, în care să ajungem la aceste opt ore", a declarat deputatul PL, Lilian Carp.
„Nimeni nu pune la îndoială că acest domeniu trebuie reglementat şi protejat de propagandă toxică. Dar sunt unele chestiuni tehnice care pot să ducă la consolidarea mass-media în unele mâini", a declarat deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc.
De asemenea, proiectul prevede reformarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care se va numi Consiliul Audiovizualului, iar numărul membrilor va scădea: de la nouă la cinci. „Este un organ administrativ. De ce se micşorează numărul membrilor? Ori se doreşte politizarea completă a acestei instituţii. PL îşi doreşte un fotoliu acolo, de asta şi a venit cu acest proiect”, a menţionat deputatul PSRM, Vasile Bolea. Și alți deputaţi au avut obiecţii la mai multe prevederi ale documentului.
"Ştiu foarte bine care este unul dintre scopurile reale de a implementa acest proiect de lege. Asta ar însemna interzicerea canalelor din Federaţia Rusă", a afirmat deputatul PCRM, Ina Şupac.
"Pole Ciudes" şi "Jdi menea" moldovenii pot să se uite pentru că acestea nu pot să influenţeze deciziile politice de pe teritoriul Republicii Moldova. Ceea ce priveşte ştiri, noi trebuie să securizăm spaţiul", a răspuns Lilian Carp.
Dacă va fi aprobat noul Cod, compania publică Teleradio Moldova urmează să fie divizată în două entităţi: Moldova 1 şi Radio Moldova.
Totodată, autorii propun ca să fie inclusă o taxă de abonament pentru telespectatorii Moldova 1. Această prevedere a stârnit multe critici, unii deputaţi revoltându-se că moldovenii trebuie să plătească pentru a putea urmări postul public de televiziune.
De cealaltă parte, autorii au motivat acest lucru prin necesitatea independenţei financiare faţă de guvernare, cel puţin parţială, a televiziunii publice. Aşa sau altfel, au fost înaintate amendamente privind această prevedere, aşa că ar putea fi modificată în lectură finală.
De menţionat că pentru a doua lectură au fost înaintate peste 100 de amendamente la proiectul de lege, atât din partea cabinetului de miniştri, cât şi în cadrul audierilor publice, amendamente la care urmează să să alăture şi cele ale deputaţilor.
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md