Ghimpu despre HARBUJI, tancuri, relația cu Plahotniuc și hoția BEM
Liderul PL Mihai Ghimpu a fost ieri seara invitatul emisiunii Moldova în Direct unde a discutat despre cum s-ar putea apăra Republica Moldova în fața invaziei rusești, cum va merge PL în alegeri, despre relația cu Vlad Plahotniuc și cum s-a furat Banca de Economii. Evident, Mihai Ghimpu nu a ezitat să facă glume în stilul său caracteristic. Referindu-se la capacitatea Republicii Moldova de a se apăra în fața unei invazii străine, el a spus: "Ucraina cu greu rezistă, dar noi ce facem când vine rusul cu katiușa subsuoară ? Moldova are vreo trei harbuji în loc de tancuri".
Referindu-se la o potențială coaliție după alegeri, liderul PL a fost categoric și a spus că va coaliza doar cu partidele care sunt pentru UE și aderarea la NATO.
“Noi am cedat data trecută când am făcut coaliție. Acum o să venim cu programul nostru și o să discutăm, iar NATO și aderarea la UE vor fi condițiile de bază. (…) Noi nu umblăm după mandate și nu căutăm miliarde, ne gândim la oameni”, a spus Ghimpu afirmând că Ucraina nu se poate apăra în fața lui Putin
Liderul PL susține, inițial lumea a crezut că Rusia este o țară care vrea pace, dar nu s-a dovedit așa după ce a năvălit în Ucraina. (…) Curând Ucraina va deveni membră NATO, dacă nu îi va păpa Putin, iar noi o să stăm ca un broscoi în mijlocul iazului să ne uităm în jur”, a opinat Ghimpu, adăugând că Moldova trebuie să devină membru NATO în condițiile în care și România face parte din blocul Nord Atlantic, iar țara e în siguranță.
“Și Lupu și Plahotniuc și Filat poartă vină că statul a pierdut Banca de Economii”
Întrebat de moderatoarea emisiunii Moldova în Direct cine totuși se face vinovat de situația de la Banca de Economii, liderul PL a spus că partidul său a bătut alarma de fiecare dată, însă nu s-a făcut auzit. “Când am propus ca în CA de la Banca de Economii să fie și un reprezentant de la PL, premierul Filat a refuzat pentru a nu-i încurca să fure instituția finanaciară. După ce banca a fost fraudată, acțiunile s-au vândut cu 5 lei față de 60 de lei cât costau, iar diferența s-a întors prin diferite schema off shore la achiziția terenurilor de pe la Anenii Noi. Eu spre deosebire de unii nu am nepot proprietar cu sute de hectare de teren la Anenii Noi”, a explicat Ghimpu.
Liberalul PL i-a luat apărarea guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu spunând că banca centrală nu poartă nicio vină în fraudarea BEM. “BNM a bătut alarma dar nu poate lua decizii. (…) Și Lupu și Plahotniuc poartă vina că statul a pierdut BEM. BNM nu poartă nicio responsabilitate. Lăsați banca într-o parte. Guvernatorul este independent și nu decide el ci Consiliul de Administrație al băncii.
“Lucrurile astea cu BEM o să se termine odată și odată, iar Filat va trebui să răspundă pentru asta”, a precizat Ghimpu.
„Bidonul lui Dodon și umblatul prin țară”
Mihai Ghimpu a explicat la aceiași emisiune că toate forțele politice din Republica Moldova și Rusia vor să nimicească Partidul Liberal, dar formațiunea a făcut față tuturor provocărilor, iar liderul Mihai Ghimpu se arată convins că partidul său și-a respectat promisiunile electorale în proporție de 80%.
Continuând în stilul său, Ghimpu a spus că el nu vrea să vorbească de unii care umblă și bat bidounl în loc de tobă.
Dânsul a spus că după alegeri nu exclude trandafirul și alte plante sub seceră și ciocan (n.r PCRM). 'S-ar putea constitui o nouă alianță", a precizat Ghimpu.
Plahotniuc îi mai deștept și face lucrurile cu mâinile lui Filat
Moderatoarea emisiunii Moldova în Direct i-a reproșat lui Mihai Ghimpu că nu-l atacă pe Vlad Plahotniuc, însă liderul PL a contrazis-o și a spus că îl atacă de câte ori este nevoie și are ocazia. Ghimpu a ținut să precizeze că nu are nici un fel de relații cu Plahotniuc decât cele colegiale deputat, deputat. “Multă lume a încercat să mă pună în buzunarul lui Plahatniuc, inclusiv partidul, dar nu este așa”. a mai adăugat Ghimpu spunând că diferența dintre Plahotniuc și Filat este că primul a făcut avere până la constituirea alianței, iar acum l-a lăsat pe Filat să se înăbușe.
Totodată, preşedintele PL a precizat că nu va ierta democraţii pentru că aceştia au susţinut, alături de liberal-democraţi, crearea fracţiuni PLR în Parlament, formată din cei 7 deputaţi deprinşi din PL. Potrivit lui, democraţii puteau să nu susţină formarea fracţiunii parlamentare a PLR , iar liberalii-reformatori desprinşi din fracţiunea PL ar fi putut să activeze în Parlament ca independenţi.
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md