România şi Bulgaria, cele mai afectate de criza din Grecia
Alături de România, Bulgaria are cel mai mult de pierdut, între ţările est-europene, de pe urma unei posibile retrageri a Greciei din uniunea monetară. Leul s-a depreciat în raport cu euro la 4,4931 unităţi, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar faţă de dolar a fost depăşit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al Băncii Naţionale a României (BNR).
Cele mai mari patru bănci din Grecia deţin aproximativ 12% din activele bancare româneşti, iar în Bulgaria 28%, potrivit datelor băncilor centrale.
Leul românesc a avut cel mai puternic de suferit dintre toate monedele din regiunea Europei de Est.
Cele mai mari patru bănci din Grecia sunt prezente pe piaţa locală prin intermediul Alpha Bank România, Piraeus Bank România, Bancpost şi Banca Românească.
Obligaţiunile României de 1,5 miliarde de euro cu scadenţa în octombrie 2024 au consemnat cea mai mare scădere din ianuarie, randamentul urcând cu 0,23 puncte procentuale, la 3,02%. Exceptând Bulgaria, randamentul obligaţiunilor româneşti a înregistrat cea mai mare creştere între 21 de pieţe emergente, potrivit unei analize Bloomberg, citată de Mediafax.
Moneda bulgară, leva, s-a depreciat luni cu 0,6%, la 1,7621 unităţi pentru un dolar, cursul fiind aproape neschimbat faţă de euro, în timp ce randamentul obligaţiunilor în euro cu scadenţă în 2024 a crescut cu 0,29 puncte procentuale, la 3,26%.
În Bulgaria, United Bulgarian Bank este deţinută în proporţie de 99,9% de National Bank of Greece, pe piaţă având operaţiuni şi Piraeus Bank şi Alpha Bank.
Obligaţiuni ale Bulgariei în valoare de 1,49 miliarde de euro, cu scadenţă în 2024, au înregistrat cel mai amplu declin de la lansarea pe piaţă în 2014, în timp ce leul se îndreaptă spre cea mai mare scădere din acest an.
Monedele Poloniei, Ungariei şi Rusiei s-au depreciat cu cel puţin 1% în raport cu dolarul, iar indicii bursieri regionali sunt în scădere.
Pe alte pieţe, zlotul polonez a scăzut cu 0,4% faţă de euro, iar principalul indice al bursei din Varşovia s-a contractat cu 1,5%.
Forintul unguresc s-a depreciat cu 0,4% în raport cu euro, în timp ce rubla rusească a coborât cu 1,1% faţă de dolar.
Grecia este a doua ţară din zona euro care a introdus controlul capitalului, după Cipru în 2013. Sâmbătă, 27 iunie, au fost întrerupte negocierile cu creditorii internaţionali. Tot atunci FMI a anunţat că nu mai creditează Grecia până nu-şi plăteşte datoria. Grecia trebuie să plătească marţi FMI o datorie de 1,6 miliarde de euro, dar nu are banii necesari, în lipsa sprijinului internaţional. Statul elen ar mai fi avut de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro care expiră marţi. Duminică, 28 iunie, Banca Centrală Europeană a decis să menţină, dar să îngheţe, finanţarea băncilor din Grecia.
În Grecia va fi organizat duminică, pe 5 iulie, un referendum referitor la măsurile de austeritate solicitate de Comisia Europeană, BCE şi FMI în schimbul continuării sprijinului financiar.
Ai nevoie de publicitate online? Vezi aici OFERTA de amplasare de publicitate pe Deschide.md